Vanaf 23 maart 2022 zijn de corona maatregelen in Nederland opgeheven. Offline onderzoek is daarom weer goed mogelijk. Online kwalitatief onderzoek als alternatief is helemaal niet nieuw en zal belangrijk blijven en het is wel goed op een rijtje te zetten wat de mogelijkheden zijn:
Synchroon of a-synchroon kwalitatief onderzoek
Als je gebruik maakt van online kwalitatief onderzoek is de eerste keuze die voor synchrone of asynchrone aanpak. Bij synchroon onderzoek is er sprake van live communicatie met de respondenten via een video, audio of chat verbinding. Bij asynchroon onderzoek heeft de respondent de gelegenheid op eigen tijd en tempo vragen te beantwoorden of te reageren op de respons van andere deelnemers of de moderator door middel van een community. In alle gevallen kan de opdrachtgever het veldwerk meebeleven en input leveren.
Mogelijkheden bij online kwalitatief onderzoek
Het tonen van concepten in de vorm van afbeeldingen, video of audio is geen enkel probleem bij online kwalitatief onderzoek. Bij het doen van live onlinefocusgroepen is het wel aan te raden die wat kleiner dan normaal te organiseren zodat iedereen voldoende aan het woord kan komen (bijvoorbeeld n=5). Bij een online community kunnen juist wat meer mensen meedoen (20-30 respondenten).
Het opsplitsen in kleinere groepen om een opdracht uit te werken (breakout rooms) kan ook in een online omgeving. Zo kan je een gedeelte plenair doen en een gedeelte in groepen. En ook kan dit meermalen tijdens één bijeenkomst waarbij je plenair uitwisselt hoe het ging in de groepen. Vervolgens kan je een nieuwe ronde starten.
Opname van video en audio en meekijken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is ook simultaan vertaling mogelijk.
Online kwalitatieve onderzoek tools
Qua online tools zijn er meerdere mogelijkheden zoals ZOOM of Skype en specifieke tools die wij op projectbasis inhuren om online onderzoek te doen. Deze online tools zijn specifiek ontworpen voor kwalitatief onderzoek en bieden aanvullende mogelijkheden zoals het invoegen van gerandomiseerde polls, beoordelen van statements, heatmap analyses, analyseren van subgroepen en mogelijkheden voor de moderators zoals scores voor meer inzicht in de bijdragen van de respondenten. Wij adviseren graag wat voor uw situatie een goede aanpak is.